Обережно! Отруйні гриби!
У поточному році, а саме у жовтні, серед населення області зареєстровано два випадки отруєння дикорослими грибами з п’ятьма постраждалими, двоє з яких діти віком дев’яти років. Отруєння зареєстровані у мешканців сіл Левадівка Березівського району (троє дорослих) та
Лиманське Ізмаїльського району (двоє дітей).Обидва випадки отруєнь були обумовлені вживанням дикорослих грибів, зібраних та приготованих самими постраждалими, у другому випадку діти з’їли гриби, які зібрали та обсмажили на вогнищі у лісосмузі поблизу села.
З ціллю профілактики отруєння дикорослими грибами та посилення гігієнічних знань з даного питання надаємо пам’ятку та основні рекомендації і правила для збору та вживання грибів:
1. Збирайте тільки знайомі гриби
- Якщо ви не впевнені на 100%, що гриб їстівний, краще його не брати.
- Навіть досвідчені грибники можуть помилятися, тому важливо знати відмінності між їстівними та отруйними грибами.
2. Уникайте збирати старі та пошкоджені гриби
- Старі гриби можуть містити токсини, а також легко накопичують шкідливі речовини з ґрунту.
- Гриби з пошкодженими або почорнілими частинами також слід уникати.
3. Збирайте гриби в чистих місцях
- Уникайте збору грибів поблизу доріг, промислових підприємств або звалищ, оскільки гриби мають властивість накопичувати важкі метали та токсини з навколишнього середовища.
4. Перевіряйте кожен гриб перед приготуванням
- Вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби, щоб переконатися, що ви не взяли отруйні види.
- Якщо є сумніви щодо якості або виду гриба, краще його не використовувати.
5. Готуйте гриби одразу після збору
- Свіжі гриби швидко псуються, тому їх потрібно приготувати або засушити протягом одного-двох днів після збору.
6. Попередня обробка грибів
- Гриби слід ретельно промити та почистити перед приготуванням.
- Багато грибів, навіть їстівних, потребують відварювання (інколи по кілька разів), щоб видалити шкідливі речовини або знизити їх токсичність.
7. Не вживайте сирі гриби
- Більшість їстівних грибів можуть бути небезпечними у сирому вигляді, тому їх слід завжди піддавати термічній обробці.
8. Обмежте кількість грибів в раціоні
- Гриби важко перетравлюються, тому не рекомендується зловживати ними, особливо людям із проблемами шлунково-кишкового тракту, дітям та літнім людям.
9. Не довіряйте "народним" методам перевірки грибів
- Методи перевірки за допомогою срібних ложок або цибулі є ненадійними. Багато отруйних грибів не змінюють свого вигляду під час приготування або термічної обробки.
10. Отруєння грибами: що робити?
- У разі підозри на отруєння грибами, негайно викличте швидку допомогу.
- До прибуття лікаря слід випити багато води, викликати блювоту та прийняти активоване вугілля.
Немає коментарів:
Дописати коментар