Увага!!! Щоранку о 9:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання.

середа, 13 листопада 2024 р.

Обережно! Отруйні гриби!

 

Обережно! Отруйні гриби!


Обережно! Отруйні гриби - Краснокутська селищна рада

У поточному році, а саме у жовтні, серед населення області зареєстровано два випадки отруєння дикорослими грибами з п’ятьма постраждалими, двоє з яких діти віком дев’яти років. Отруєння зареєстровані у мешканців сіл Левадівка Березівського району (троє дорослих) та

Лиманське Ізмаїльського району (двоє дітей).

Обидва випадки отруєнь були обумовлені вживанням  дикорослих грибів, зібраних та приготованих самими постраждалими, у другому випадку діти з’їли гриби, які зібрали та обсмажили на вогнищі у лісосмузі поблизу села.

З ціллю   профілактики отруєння дикорослими грибами та посилення  гігієнічних знань з даного питання  надаємо пам’ятку  та основні рекомендації і правила для збору та вживання грибів:


1. Збирайте тільки знайомі гриби

  • Якщо ви не впевнені на 100%, що гриб їстівний, краще його не брати.
  • Навіть досвідчені грибники можуть помилятися, тому важливо знати відмінності між їстівними та отруйними грибами.

2. Уникайте збирати старі та пошкоджені гриби

  • Старі гриби можуть містити токсини, а також легко накопичують шкідливі речовини з ґрунту.
  • Гриби з пошкодженими або почорнілими частинами також слід уникати.

3. Збирайте гриби в чистих місцях

  • Уникайте збору грибів поблизу доріг, промислових підприємств або звалищ, оскільки гриби мають властивість накопичувати важкі метали та токсини з навколишнього середовища.

4. Перевіряйте кожен гриб перед приготуванням

  • Вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби, щоб переконатися, що ви не взяли отруйні види.
  • Якщо є сумніви щодо якості або виду гриба, краще його не використовувати.

5. Готуйте гриби одразу після збору

  • Свіжі гриби швидко псуються, тому їх потрібно приготувати або засушити протягом одного-двох днів після збору.

6. Попередня обробка грибів

  • Гриби слід ретельно промити та почистити перед приготуванням.
  • Багато грибів, навіть їстівних, потребують відварювання (інколи по кілька разів), щоб видалити шкідливі речовини або знизити їх токсичність.

7. Не вживайте сирі гриби

  • Більшість їстівних грибів можуть бути небезпечними у сирому вигляді, тому їх слід завжди піддавати термічній обробці.

8. Обмежте кількість грибів в раціоні

  • Гриби важко перетравлюються, тому не рекомендується зловживати ними, особливо людям із проблемами шлунково-кишкового тракту, дітям та літнім людям.

9. Не довіряйте "народним" методам перевірки грибів

  • Методи перевірки за допомогою срібних ложок або цибулі є ненадійними. Багато отруйних грибів не змінюють свого вигляду під час приготування або термічної обробки.

10. Отруєння грибами: що робити?

  • У разі підозри на отруєння грибами, негайно викличте швидку допомогу.
  • До прибуття лікаря слід випити багато води, викликати блювоту та прийняти активоване вугілля.



 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Увага!!! Щоранку о 9:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання.